toimialue Varkaus + 50 km

Struktuuriseinä mandalakuviolla ja kultaisilla yksityiskohdilla

Struktuuriseinällä saa tilaan helposti rouheutta ja elävyyttä. Sturktuuriseinän voi toteuttaa näppärästi itse ihan perus seinätasoitteella ja maaleilla. Mukavaa tässä on se, että jos seinästä ei tule mieleinen, sitä voi muokata ja työstää niin paljon kuin haluaa tai aloittaa helposti vaikka koko projekti uudelleen. Nappaa tästä jutusta vinkit talteen ja päästä luovuutesi valloilleen!

Mikä struktuuriseinä?

Struktuuriseinä tarkoittaa kohokuvioitua seinää. Seinän kohokuvioinnin voi tehdä ihan perus tasoitteilla ja pinnan työstämiseen tarvitset vain tasoitetta, lastoja ja sabluunan. Hyvin pienellä budjetilla kohokuvioinnin voi tehdä vaikka ilman lastoja ja sabluunaakin käsin levittämällä ja muovaamalla, mutta tässä jutussa kerron vinkit kuvan mukaisen seinän tekoon.

Kuinka struktuuriseinä tehdään?

1. Pohjatyöt

Aloita työskentely suojaamalla ympärillä olevat pinnat, joiden et halua sotkuvan. Lattialle kannattaa laittaa suojapahvia tai muovia ja lattian ja katon rajat kannattaa teipata. Teippaamisessa kannattaa olla tarkka ja teipin reuna on painettava tiukkaan kiinni alustaansa ettei maali pääse teipin vääärälle puolelle. Suosittelen, että peset seinän maalipesulla ennen työn aloitusta, jotta saat seinästä mahdolliset rasvajäämät pois. Usein pesu jätetään tekemättä, mutta jos seinässä on rasvajäämiä niin tasoitteet ja maalit eivät tartu siihen.

2. Seinän kohokuviointi

Aseta sabluuna haluamallesi kohdalle ja kiinnitä se teipillä seinään. Levitä tasoitetta lastalla sabluunan päälle suht paksu kerros. Sopiva paksuus on noin 0,5 cm. Jos tasoitteen paksuus ei tule sopivaksi ensimmäisellä yrittämisellä voit pyyhkäistä tasoitteen pois seinästä lastalla ja kokeilla uudelleen. Testailemalla löydät sopivan määrän tasoitteelle.

Jos käytät tällaista 1/4 osa sabluunaa kuin minä niin voit tehdä heti perään myös saman kuvion muut osat. Kuvan saumakohdat jäävät hieman näkyviin rosoisempana pintana, mutta tasoitteen kuivuttua voit hioa rosot kevyesti hienolla hiomapaperilla pois. Sopiva hiomapaerin karkeus on esim. 150. Kun sabluunakuviot ovat valmiit pääset tekemään rosoista pintaa kuvioiden ympärille. Käytä tasoitteen levittämiseen sientä.

Töpöttele tasoitetta sinne tänne ja anna tasoitteen pinnan kuivahtaa hieman. Pyyhi lastalla kevyesti tasoitetta sileämmäksi, mutta jätä seinälle myös rosoisuutta. Myöhemmässä vaiheessa juuri nämä rosot tuovat elävyyden pintaan kun maali tarttuu niihin epätasaisesti. Muista käydä katsomassa seinää välillä kauempaa, jotta hahmotat kokonaisuuden paremmin. Itse pidin myös taukoja suunnilleen tunnin välein ja kävin katselemassa ihan muita maisemia, jotta pystyin taas hahmottamaan seinän paremmin kokonaisuutena.

3. Struktuuripinnan maalaaminen

Ai että, tämä on mukava vaihe! Tässä vaiheessa seinän pinta alkaa elävöitymään. Tarvitset seuraavia materiaaleja ja välineitä:

  1. Maalia (pääväri)
  2. Maalia (vaaleampi sävy)
  3. Maalia (tummempi sävy)
  4. Vettä
  5. Lastoja
  6. Pensseli
  7. Sieni
  8. Rätti

Minulla oli käytössä isot maaliämpärit, mutta riippuen projektisi koosta et todennäköisesti tarvitse läheskään näin paljon maalia! Loppujen lopuksi minun projektiin meni pääväriä ehkä 1 litra ja vaaleampaa ja tummempaa sävyä noin 1-2 dl. Rätti ei ole välttämätön tässä kohtaa, mutta suosittelen pitämään sitä taskussa jos maalia lipsahtaa johonkin väärään paikkaan.

Aloita maalaaminen päävärillä. Levitä pensselillä maalia pienelle alueelle ja lisää joukkoon ripaus tummempaa tai vaaleampaa sävyä. Levittele maalia kostealla sienellä seinälle. Struktuuripinta alkaa tulla esiin kun maali menee kuvioinnin rakosiin ja päälimmäinen pinta jää himpun vaaleammaksi. Voit testailla eri maalimääriä, märempää sientä, eri levitystapoja ja vaikkapa rättiäkin tässä vaiheessa. Kokeile millä tavalla pintaan tulee mieluisin jälki.

Muista työskennellä pieni osa kerrallaan ja epämääräisessä järjestyksessä, jotta seinästä tulee sopivan epätasainen. Jos levität maalia liian isolle alueelle kerralla niin se ehtii kuivahtaa, jolloin pensselin jäljet ja työskentelysaumat jäävät ikävästi näkyviin. Käy tässäkin työvaiheessa kurkkaamassa seinää välillä kauempaa, jotta hahmotat kokonaisuuden paremmin.

Maalausvaiheessa voit tehdä maalilla useita kerroksia. Itsellä ainakin ensimmäinen kerros tulee usein liian pliisuksi ja tasaiseksi. Toisella kerroksella lisään enemmän sävyeroja ja korjaan kohtia, jotka eivät ole mieleisiä. Kokeile siis rohkeasti lisätä kerroksia!

4. Struktuuriseinän viimeistely kultamaalilla

Viimeisessä vaiheessa seinä saa kauniin kultauksen Tikkurilan helmiäismaalilla. Tässä vaiheessa tarvitset kultamaalin ja rätin. Ostin omaan projektiini 0,225 kokoisen purkin kultamaalia, mutta todennäköisesti sitäkin pienempi purkki olisi riittänyt. Työskentelyn ajaksi kannattaa ottaa maalia esim. pakasterasian kannelle pieni määrä. Näin kultamaalipurkin reunat eivät sotku maaliin ja saat kannen tiiviisti kiinni projektin jälkeen.

Pyöräytä rätti sormen ympärille ja kasta sormi kultamaaliin. Töppää sormi muutaman kerran pakasterasian kanteen, jotta liika maali lähtee pois rätistä. Hyvin pieni maalimäärä riittää, joten rätti saa olla kuivahko kun alat maalaamaan. Testaamalla löydät sopivan maalimäärän. Töppää sormella maalia kohokuvioon. Voit kokeilla myös pyyhkiä maalia kohokuvion pintaan. Tee kultamaalilla epätasaista pintaa, jotta lopputuloksesta tulee rouhea.

Lisää maalia myös muualle seinään niinhin kohtiin, joissa struktuuripintaa on enemmän. Tasaisella pinnalla kultamaali menee helposti pilvimäiseksi läntiksi, joten rouheammat kohdat on mukavampia työstää ja maali asettuu seinälle kauniimmin. Jos kultamaali ei asettunut seinälle joihinkin kohtiin niin kuin halusti, voit aina maalata sen kohdan uudelleen aiemmin käyttämilläsi maaleilla, jolloin kultamaali peittyy.

Tadaa! Valmista tuli! Parasta tässä on se, että jokaisesta seinästä tulee uniikki. Ei ole toista samanlaista kenelläkään muulla. Ja mikä omaan mieleen on ihan huippua niin tämä ei ole kuin tapetti. Nimittäin tapetin poisto on yksi kettumaisimmista ja työläimmistä hommista pintakäsittelyssä. Jos struktuuriseinään kyllästyy niin ei muuta kuin hioo pinnan tasaiseksi ja maalaa uudelleen.

Jos päätät kokeilla tätä maalaustekniikkaa niin haluan ehdottomasti nähdä kuvia siitä! Voit jakaa kuvasi somessa kera #rakkauvestamualaukseen niin me käydään bongaamassa se. Mukavia maalaushetkiä! 🙂

Jaa kirjoitus

Muita vinkkejä

Mualareitten tarina

”Miksi tehdä kiireellä sutta ja korjata perästä kalliilla? Jo maalarikoulussa ihmettelin tätä asiaa enkä vieläkään oikein ymmärrä sitä. Valmistuin Helsingin maalariammattikoulusta 10 vuotta sitten ja muutaman vuoden tuumailin haluanko lähteä paljon parjatulle rakennusalalle ollenkaan.”

Lue lisää »